Кристин Лагард ще обжалва призовката на Републиканския съд във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кристин Лагард, директорът на Международния валутен фонд, ще бъде изправена пред френски съд заради небрежност в арбитраж по времето, когато е била министър на икономиката на Франция.

Лагард ще обжалва призовката на Републиканския съд, пред който трябва да отговаря за ролята си в държавен арбитраж през 2007 година. Това съобщи адвокатът на директора на МВФ, който определи като неразбираемо решението на съда.

Наскоро оправдана по случая, Лагард е отново обвинявана в небрежност в намесата в спора на френския бизнесмен Бернар Тапи и банка "Креди Лионе" за продажбата на фирма "Адидас". Арбитражният съд, назначен от Лагард, по това време министър на икономиката и приближена на тогавашния президент Никола Саркози, определя над 400 милиона евро компенсации за Бернар Тапи. На 3 декември т.г. обаче апелативният съд на Париж осъди бизнесмена да върне цялата сума.

За Кристин Лагард новата призовка е неприятна изненада, която може да осуети амбициите ѝ за втори мандат начело на МВФ. Според френския министър на финансите Мишел Сапен засега тя е невинна по презумпция и може да остане на поста си.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!