Лютви Местан е изключен от ДПС

| обновено на 24.12.15 в 19:36
Снимка: БГНЕС

Лютви Местан вече не е председател на ДПС, освободен е от Парламетарната група и е изключен от партията, съобщи говорителят на ДПС Велислава Кръстева. Това решение взе Централният съвет на Движението.

От общо 166 членове, в залата са бил 138 души.

Велислава Кръстева не отговори на въпроса дали Местан е информиран за решението и дали изобщо е поканен на заседанието на Централния съвет. Тя цитира края на словото, направено от Ахмед Доган пред участниците в заседанието, в което почетният председател на ДПС е заявил,че такава ще бъде съдбата на всички, които се изправят срещу националните интереси на България.

Кръстева подчерта категорично, че всички действия са взети по устава на ДПС.

Председателски съвет ще управлява ДПС до 9-тата национална конференция. В него влизат Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза.

За освобождаването на Лютви Местан като лидер на ДПС се заговори още, след като се разбра за острата критика към него от почетния председател на партията Ахмед Доган. В слово пред "елита" на партията по случай Нова година, Доган е определил като "гаф" протурската декларация на Местан след сваления руски самолет.

Въпреки че на заседанието присъстваха евродепутати, депутати от българския парламент и кметове от ДПС, никой не направи допълнителен коментар. Юнал Лютфи дори демонстрира пренебрежение към Местан и дадената от него извънредна пресконференция в Кърджал, а помолен да сподели очакванията си за резултатите от съвета в т.нар. "сараи", депутатът Рамадан Аталай отговори, че на Коледа стават чудеса. 

Българският национален интерес от години е свързан с Европейския съюз и НАТО, а не с Русия. Не мога да бъда обвинен в изправяне срещу националните интереси на България заради защитата на евроатлантизма - това се посочва в изявление на Лютви Местан, разпространено до медиите.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!