По-голямо е потреблението на ток на Коледа отколкото преди година

Потреблението на ток през първия работен ден след Коледа ще е по-малко с около 10-15 на сто в сравнение с последния работен ден преди празника. Тези данни на Електроенергийния системен оператор означават, че част от индустрията не работи и хората са слели коледните с новогодишните празници. 

Ако си представим, че средно голям областен град никой за нищо не използва ток, спестените количества ще са равни на тези, които днес няма да бъдат потребени заради по-ниския товар на енергийната система, резултат от неработещите предприятия. От Електроенергийния системен оператор отчитат още, че тази година на Бъдни вечер сме изхарчили с около 4 на сто повече ток, отколкото на 24-ти декември миналата година. На самата Коледа, потреблението на ток също е било малко повече, отколкото през предходната 2014-та година. Въпреки това, то не е надхвърлило потреблението от делничните дни. 

По принцип товарите на 31-ви декември са по-големи в сравнение с тези по коледните празници, но се очаква електропотреблението през новогодишната нощ тази година да не достигне от предишната, а да е по-малко. Има достатъчно резервни и производствени мощности, за да се обезпечи системата по време на предстоящите празници, посочват от Електроенергийния системен оператор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!