Анджей Дуда призова в Брюксел за обективен анализ на законодателните мерки в Полша

Анджей Дуда
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Полският президент Анджей Дуда призова в Брюксел за обективен анализ на законодателните мерки в страната, свързани с работата на Конституционния съд и общественото радио и телевизия. Дуда обсъди с председателя на Европейския съвет Доналд Туск процедурата, открита срещу властите във Варшава.

Полският президент от управляващата партия "Право и справедливост" получи подкрепата на сънародника си Туск срещу действията на друга европейска институция – Комисията на Жан-Клод Юнкер

За съжаление бяха направени много изказвания в медиите от политици, които нямат нищо общо с реалната ситуация в Полша. 

Въпреки че е бивш премиер на Полша от противниковата партия, Доналд Туск защити управляващите във Варшава, призовавайки също за успокояване на страстите: 

Не съм много ентусиазиран от това, което смята да прави ЕК. Нещата можеха да се изяснят и чрез други методи. Нормално е ние да търсим разяснения за ставащото във всяка столица на ЕС. Но това, което не е нормално, е да продължава този упорит лош наратив срещу Полша. Мисля, че всички в Брюксел трябва да се въздържат от истерично поведение. Положителната развръзка във Варшава зависи от адекватната реакция в Брюксел. 

Еврокомисията поиска до средата на март разяснения от правителството за законодателните реформи и ако не е доволна от отговора, процедурата й позволява да поиска от страните - членки да замразят правото на глас на Полша в европейските институции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!