Горанов: Икономиката има потенциал за ръст над 3%, ако върнем доверието на хората в нея

Снимка: БГНЕС

Икономиката има потенциал да расте над 3 % тази година, прогнозира министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му, спадът на цените на имотите е преодолян, бизнесът се е научил да прави по-рационални инвестиции и това дава основание за засилване на икономиката.

Растежът, наистина, ако говорим за професионални оценки, би трябвало да се движи в границите между 2 и 3 процента в следващата година с потенциал, ако успеем да върнем доверието на хората в икономиката, и за по-сериозен растеж.

Международният валутен фонд и Световната банка ще изготвят цялостна оценка на финансовата ни система, обяви още Горанов.

Ценното на едно подобно упражнение е, че то ще бъде извършено от МВФ и Световната банка и в този смисъл ще служи за стандарт, като оценка за външната среда и ще бъде приемано с висока степен на доверие от инвеститорите и въобще от тези, които наблюдават българския финансов сектор.

Горанов допусна, че може да има малки проблеми след оценката на качеството на активите на банките, но те ще бъдат преодолими за системата.

За пореден път финансовият министър обеща намаляване на дефицита в Бюджета, за да не се увеличава новият дълг:

Ако всеки път си поставяме въпроса, колко и до кога можем да бъдем на дефицит, веднага ще излиза темата за дълга. Оттам, нататък някой ден, за да я преодолеем, ще стигнем до темата, дали данъчната система е подходяща за да финансира така структурираната държава.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!