Когато конспирацията е на мода

Снимка: destart.deviantart.com
Главният прокурор на румънската дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши е избрана за европеец на 2015 година. Тя е на най-ветровития магистратски пост в Букурещ от 2013 година. Наследи добре вършена работа. С ефективни присъди в затвора там са един премиер, десетина министри и много десетини депутати, окръжни управители, кметове, пребогати олигарси, футболни босове и нейни колеги. Впрочем първите присъди, издадени след разследване на Дирекцията, са на корумпирани магистрати. Това става преди десет години.
У нас. Магистратското братство  като че ли основно се занимава със себе си и собствената си тайнственост. Дискусионни назначения в управляващия му орган, дискусионни опити за промени на конституцията, много дискусионни контакти на политическо и бизнес ниво, категорични отводи на знаковите икономически дела, не съвсем дискусионни имотни наличности, оправдания и нападки помежду си по медиите и никаква прозрачност на правеното. Може там да е и замисълът – да няма  никаква прозрачност. Конспирацията винаги е на мода.
Вече не правосъдието, а улицата започна да раздава справедливост. Въпреки  проверяваната отчетност не може да се скрият нарастващите като брой кражби по домовете и улиците, насилията, убийствата, несигурността  и откровеното хулиганство по пътищата, рязане на новопостроени огради и навлизане на бежанци, което си е просто престъпление във всяка държава. Иначе имаме най-много прокурори и съдии на глава от населението на континента. И с най-високи, в сравнение с доходите ни,  заплати. Не че полицаите са по-малко. Но да сте ги видели да патрулират по квартала или на село?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!