Даниел Троев: Социалните взаимоотношения са ключови за психическата устойчивост

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Тази година се навършват 30 години от приемането на Декларация на Общото събрание на ООН за правото на народите..

публикувано на 21.09.20 в 12:13
проф. Анна Кръстева

Проф. Анна Кръстева: Рухна митът за безалтернативността на ГЕРБ

21 септември е Световен ден на мира. Има ли мир около нас и вътре в нас? За мира около нас в политически план коментар в "Нашият ден прави  проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ.  "В последните дни чухме протестите да говорят с гласа на..

публикувано на 21.09.20 в 10:56

Андрей Бастунец, БАЖ: Днес ние трябва да защитим правото

Гражданските протести и недоволство след президентските избори в Беларус не стихват от 9-и август насам. Информацията, която достига до нас, е често много обезпокоителна и тревожна. По тази причина „Мрежата“ потърси връзка с беларуски колеги...

публикувано на 21.09.20 в 09:15

Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва…

Дали разбираме, че в неделното литургийно евангелие д умите  „който иска“  са призив, отправен към нашата свобода. Чрез тези думи Христос всъщност търси яснота, истинския мотив – дали искаме да бъдем заедно с Него и защо, като търси личната..

публикувано на 20.09.20 в 08:10

Нужни ли са промени в Конституцията за ефективна реформа на съдебната система

"Нищо правно няма в разговора за нова българска Конституция, въпросът не е юридически, а чисто политически. Няма нужда от нова Конституция". Това каза пред БНР проф. Даниел Вълчев , декан на Юридическия факултет на Софийския университет, по повод..

публикувано на 18.09.20 в 12:19

Промените в Изборния кодекс – кого ползват

Промените в Изборния кодекс по време на протести и предстоящи избори. Народното събрание реши окончателно ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване. Като че няма избори, преди които да не се правят промени в изборното законодателство. За какво говори..

публикувано на 18.09.20 в 10:29

Откъде тръгва проблемът с безводието

Половин България може да има проблеми с водата, ако не бъдат взети мерки, прогнозира тези дни екоминистърът Емил Димитров и визира няколко области – Сливен, Ямбол, Бургас и Варна. В същото време жителите на община Севлиево страдат от безводие, при това..

публикувано на 18.09.20 в 10:07

Философия на незаконния дом

Кражба ли е частната собственост, имаме ли правото да бъдем приютени в собствено леговище, или да се самонастаним в питоса на Диоген, и защо е сгрешена логиката на Закона за устройство на територията (ЗУТ)? Как проблемът с незаконното строителство..

публикувано на 18.09.20 в 09:10

Училище и вирус

Как изглежда връщането в училище по време на пандемията от Covid-19, какви са мерките и достатъчни ли са те, има ли стратегия и ясен план при случай на заболели учители, и ученици? Отварянето на училищата не е самостоятелна мярка, а е част от..

публикувано на 17.09.20 в 14:42

Българската православна общност в Страсбург почита светите Вяра, Надежда, Любов и София

В православните църкви често можем да видим една по-необичайна икона – на три малки момичета и една жена зад тях – майка им. Това са  светиците Вяра, Надежда и Любов и майка им София, загинали мъченически за своята вяра в първите векове на християноството...

публикувано на 17.09.20 в 11:40