До 14 февруари фирмите ще трябва да декларират употребата на служебните активи и за лични цели

Снимка: БГНЕС

Фирмите, регистрирани по ДДС, ще трябва да декларират до 14 февруари дали служебни активи ще се използват и за лични цели, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Всяка фирма ще може да изработи собствена методика на разпределение на разходите за използването на съответния актив.

В случаите, в които стоките ще бъдат използвани едновременно за фирмени и за лични цели, съществуват две възможности, обясняват от НАП. В първият случай се приспада изцяло данъчен кредит, като се начислява ДДС, а при втория се позволява всяка компания да създаде собствен механизъм за разпределяне на разходите.

Например, при едновременна употреба за фирмени и за лични цели на недвижим имот базата за разпределение на направените преки разходи би могла да бъде площта в квадратни метри или времето на използване, отчетено в часове или дни, както и комбиниране между двете бази. Например, стая в хотел, която се използва както за настаняване на гости на хотела, така и за лични нужди на собственика.

Друг пример, описан в указанието, е за използване на автомобил през януари тази година, като са изразходвани активи за 1 000 лева. В такъв случай фирмата би могла да декларира, че е използвала автомобила за икономическата си дейност, например 2 000 км, а за лични нужди на собственика - 1 000 км. Общата база за разпределение е 3 000 км и в такъв случаи данъчната основа за доставка на безвъзмездна услуга е 1/3 или 333 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!