Радан Кънев: Парламентът бетонира с Конституцията този състав на ВСС

| обновено на 27.01.16 в 14:08
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на Реформаторския блок призовава членовете на Висшия съдебен съвет да отговорят на очакванията на обществото и да попадат оставки след серията скандали от последните месеци. Съпредседателят на Блока Радан Кънев посочи:

Българският парламент допусна, както сме отразили и в общата си позиция, една тежка политическа грешка, като бетонира с Конституцията този състав на Висшия съдебен съвет. Най-нормалното беше, при неговото преструктуриране със Закона за съдебната власт да бъде прекратен и настоящият му мандат, тогава вече бихме могли да говорим, има ли прекомерно вмешателство или не. В момента изобщо не може да става дума за подобно нещо.


По-рано днес Кънев коментира в кулоарите на парламента общата декларация с ГЕРБ по случая. Той обвини управляващите за събитията в съдебната власт:

ВСС не може да се саморазпусне. На всичкото отгоре – неграмотна работа. Няма такава процедура! Да си подадат оставките – да. Има чл.27, ал.5 в Закона за съдебната власт, така че парламентарно представените партии имат някакъв инструмент по отношение на парламентарната квота и това също трябва да се обсъди. Това поведение на народни представители като някаква гражданска група за натиск ми е малко забавно. Току-що променихме Конституцията, бетонирахме Цацаров, който е под най-тежки удари в доклада. Ако ще подават оставка от ВСС, моля да започнат от двамата архитекти на мнозинството в него – Георги Колев и Сотир Цацаров. Това са хората, които първи трябва да дадат пример.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!