Четири организации инициират проект за подпомагане на първоначалната адаптация на бежанците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 500 бежанци у нас ще получат комплексна помощ за социална интеграция. Четири организации започват работа по  проект за подпомагане на първоначалната адаптация на търсещите международна закрила. Сдружение  "Каритас"-София, БЧК, Съветът на жените бежанки  в България и фондация център "Надя" дават началото на новия проект, който е насочен към граждани на трети страни, кандидатствали за една от формите на международна закрила. Част от бежанците ще учат български език, а други ще получат психологическа и юридическа консултация. Иван Черешаров от сдружение "Каритас" поясни, че ще бъдат назначени 10 социални медиатора:

Да са постоянно в регистрационно-приемателните центрове на Aгенцията, на пълен работен ден, и да предоставят една постоянна грижа. Трудовата характеристика на тези социални медиатори е да предоставят права и задължения от общ характер, разбира се, да улесняват комуникацията, както с институциите и служителите, примерно на Държавната агенция за бежанците при МС, чрез предоставяне на писмен и устен превод. Трябва да говорят арабски или персийски. В момента търсим усилено хора с арабски.

По данни на Държавната агенция за бежанците от първи до 27-и януари, потърсилите международна закрила са над 1 800 души Едва 29 от тях са получили бежански и хуманитарен статут. 1 498 са случаите на прекратено производство, тъй като тези хора са напуснали нашата страна.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!