Решаващ ден в преговорите между Лондон и Брюксел

Доналд Туск и Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са определили днешния ден като "решаващ" в преговорите за предоговаряне на британското членство в ЕС, съобщи Би Би Си. Двамата се разбраха за това вчера вечерта, когато Камерън покани Туск на вечеря в резиденцията си на "Даунинг стрийт" 10.

Няма споразумение, подхвърли Туск на репортерите на излизане. Но пък от канцеларията на британския премиер споменаха за "пробив" в сближаването на позициите.

Туск и Камерън са си дали още 24 часа за "интензивни преговори" и те текат именно днес. Целта е да се постигне компромис преди срещата на върха на ЕС, насрочена за 18 и 19 февруари. Камерън многократно досега е изразявал позицията си: Необходимо е да приложим в тези преговори верното решение за бизнеса, за заетостта, за инвестициите, за растежа в Обединеното кралство. Трябва да преодолеем фрустрацията на хората по отношение на Европейския съюз.

По-рано днес Би Би Си съобщи, че Европейската комисия се е съгласила, че Великобритания отговаря на критериите за временно спиране на социалните облаги за имигрантите от други страни-членки на Евросъюза.

Искането на Лондон в продължение на първите си 4 години новодошлите имигранти да не получават социални помощи първоначално срещна силен отпор в ЕС, но после се стигна до идеята за т.нар. "аварийна спирачка" – тоест Лондон все пак да може да въведе мярката, ако докаже, че обществените му фондове са прекалено натоварени. Това обаче ще се нуждае от одобрението и на другите членки на ЕС. "Спирачката" ще влиза в действие в тримесечен срок от подаване на заявление за това. Но Камерън иска мярката да се задейства веднага след предстоящия във Великобритания референдум за членството в ЕС.

Дали ще се постигне компромис с Брюксел, вероятно ще разберем в края на днешния ден.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!