Кметовете на възрожденски градове удовлетворени от срещата с премиера

Кметовете след срещата с премиера
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се срещна с кметове на възрожденски градове, които организираха подписка заради промените в учебниците по История. 

Турското иго, така ще го кажа, защото аз съм от града, в който е тръгнало Освобождението на България. Точно след 140 години, след няколко дни ще ги честваме, и мисля, че копривщени с право са обидени, заяви кметът на Копривщица Генчо Герданов
Колегата му от Сопот Деян Дойнов допълни, че премиерът Борисов е изключително ангажиран към историята и към бъдещето на малките общини в България:
Просто искаме наистина историята да се съхрани, да се спазва, така че и да възпитаваме децата си в една патриотична държава. 
Заместник-кметът на Карлово Стойко Карагенски обяви, че премиерът Борисов е обещал да не се правят "компромиси с историята" и още:
В перспектива ще има среща в Стремската долина, в Сопот, в Карлово и в Калофер, където конкретно вече ще се разгледат проблеми на тези населени места.
Жители на Калофер, Сопот и Копривщица протестираха пред Министерския съвет срещу промените в учебните програми и опасенията, че термина "съжителство" ще измести "турско робство" в учебниците по история. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!