За добрите новини

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В българската култура има добра новина. Няма пострадали посетители и експонати от падналата мазилка в нашенския „Лувър”, наречен за по-ясно „Квадрат 500”. Съобщението е на Националната художествена галерия. И виновни няма, защото проблемът не касае петгодишния гаранционен период. Изявлението е на изпълнителя „Главболгарстрой”.
Галерията се подготвя, ремонтира и подрежда 17 години. Усвоени са 27 милиона лева.
В последното седемлетие у нас се реставрираха, препостроиха и богато пооборудваха разни археологически обекти. Наля се бетон, стъклопласти и гипсокартон, а прабългарските артефакти се допълниха с пластмаса от китайските сергии. Има и плащаем вход. Повикът на много високо иниво е да се усвояват максимално евросредствата. После излиза, че голяма част от тези средства са от бюджета, ама това е друга приказка. Важното е да се усвоява и отделя. Дори със смехотворно разминаване с тогавашните реалности. В края на краищата чалгареставрацията е част от чалгакултурата, така любима на елита.
Както се казва, падналото в „Квадрат 500” – паднало. То кое ли от новото ни строителство не пада? Щеше да е учудващо, ако имаше виновни. Но в момента парламентаристите поправят и Закона за културното наследство, където се ускорява обновяването на паметниците на културата без санкциите на Националния институт за недвижимо културно наследство.
Напред излизат общините. Не че институтът е могъл да попречи за част от новото интересно „древно” строителство, но явно все още има някои възможности. Според новия закон няма да има.
Целта е законодателно улеснение за ускорено усвояване на евросредства. Или под името забавено брюкселско плащане малоконтролно усвояване на бюджет.
А новината за безтравматичното и опазващоекспозиционно рушене в областта на паметниците на културата е повод за нов български почин в тази област – пази оредяващия посетител. Той може се върне и като ремонтен работник.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!