Турция и Саудитска Арабия може да започнат наземна операция срещу "Ислямска държава" в Сирия

| обновено на 13.02.16 в 18:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция и Саудитска Арабия може да започнат наземна операция срещу "Ислямска държава" в Сирия,  ако има такава стратегия, съобщават турски медии, като цитират външния министър на страната Мевлют Чавушоглу. Чавушоглу заяви, че Рияд изпраща самолети в базата "Инджирлик" за борба с екстремистите. Все още обаче не е ясно колко точно машини ще бъдат разположени там.

Между Турция и Саудитска Арабия по начало има единодушие за провеждане на сухопътна операция в Сирия срещу ДАЕШ, ако това е необходимо. Саудитска Арабия сега ще изпрати самолети в базата "Инджирлик" в Южна Турция. Предстои да бъде определен точният брой на самолетите и евентуално на войските, които ще бъдат разположени на турска територия, каза Чавушоглу в интервю за близкия до турското правителство вестник "Йени Шафак".

На въпрос,дали е възможно саудитски войници  да влязат в Сирия през турската граница, Чавушоглу заяви:

Това е само пожелателно, засега не е планирано. Турция и Саудитска Арабия развиват сериозно военнотехническо сътрудничество. Това включва разузнаване, войници и други фактори.

Според министъра арабската страна показва голяма решителност по отношение с справянето с тероризма и е информирала, че при необходимост може да прати и военни.

Някои казват, че Турция няма желание да участва в борбата срещу "Ислямска държава", но всъщност тя е тази, която прави най-конкретните предложения, каза още Мевлют Чавушоглу.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!