МОСВ отхвърли предложението за застрояване на 40 % от природен парк "Витоша"

Снимка: БГНЕС

Инвестиционно предложение за строителство на втори лифт в Банско не е пристигало в Министерството на околната среда. В парк "Пирин" не може да се строи, единствено е разрешено в буферните зони Банско и Добринище, обясни министър Ивелина Василева. Тя потъврди, че се водят разговори за промени на концесията:

Искаме да бъдат заложени по-ясни клаузи за упражняване на контрол за налагане на санкции, защото това е доста неясно разписано.

Министерството на околната среда и водите отхвърли предложението да бъдат застроени 40 % от природен парк "Витоша". След правителственото заседание ресорният министър Ивелина Василева обясни, че в момента съоръженията за туризъм, отдих и зимни спортове заемат около 7 - 8 % от територията на парка.

Планът за управление позволява изграждането на съоръжения за ски спорт, но няма аргументация защо 40%, а и според нас е необходимо да се намали този процент. Не е въпрос на моя преценка или пазарлък, това е въпрос на научна обосновка, но тази обосновка липсва, заяви министърът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!