Президентството и Народното събрание отвариха днес вратите си за граждани

| обновено на 20.02.16 в 12:11
Снимка: БГНЕС

Тефтерчето на Васил Левски и препис от смъртната му присъда могат да бъдат разгледани в специална изложба в президенството. В Народното събрание са изложени косите на Апостола, както и ценни писма и печати. И в двете институции се провежда Ден на отворените врати. Инициативите са по случай 143-та годишнина от гибелта на Левски и 140 години от Априлското въстание и трагичната смърт на поета и революционер Христо Ботев.

На страница с надпис "Народе????" бе отворено тефтерчето на Васил Левски, което е изложено в Гербовата зала на президенството.

Може би като едно подсещане за всеки един от нас , че всъщност все още има много неща, които трябва да направим. И да се замислим какви са били нещата, които всъщност Левски действително е казвал и доколко спазваме неговите завети, заяви Мартин Иванов, който е секретар на държавния глава по културата, образованието и националната идентичност.

Може би най-тъжният документ в нашата изложба е преписът от протокола за смъртната  присъда на Левски.

Документът е написан на османо-турски език. Посланията на Апостола обаче могат да се видят ясно, написани от неговата ръка. Посетителите ще могат да видят кореспонденция със съратници на Апостола, в която е и безсмъртното послание: „Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя- губя само мене си“.

В парламента експозицията е посветена и на Апостола, и на Априлското въстание и Христо Ботев, обясни пред "Хоризонт" Елена Каменова, която представя пред посетителите изложените артефакти:

Сред тях са косите, орарът, камата и писма на Васил Левски. Също така часовникът и оригинални фотографии, както на Левски, така и на Христо Ботев,копие от прощалното писмо на Ботев до семейството му, печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковата чета.

Посетителите в парламента могат да влязат и в пленарната зала:

В самата пленарна зала вече ще излъчваме един документален филм, посветен на учредителното събрание, проведено през  1879 г. Филмът се нарича „Щрихи от първия български парламент“.

Денят на отворените врати в президентството продължава до 16.00 часа, а в парламента - до 17.00 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!