Продължават дебатите за учебните програми, инициирани от МОН

Снимка: БГНЕС
Учители, експерти, университетски преподаватели и граждани, бяха сред участниците в дискусията, организирана от Министерството на образованието и науката в зала 9 на НДК, посветена на учебните програми за 2, 6 и 8 клас по български език и литература, история и цивилизация. От изготвените програми, които бяха представени от експертите Милена Иванова и Радостина Николова стана ясно, че заради националните външни оценявания, повече от 4 години ще се учи само българска литература. Това е предвидено в VII, X и в двата класа на втория гимназиален етап. Наред с часовете по български език и литература учениците в прогимназиалния и гимназиалния етап ще имат и часове, в които ще изграждат своите комуникативни компетентности. Така в прогимназиалния етап те трябва да овладеят участие в диалог и дискусия, умението да оспорят мнение или създаване на текст за самоопределяне. Освен това в първия гимназиален етап е заложено учениците да могат да подготвят публично изказване по различни теми, да напишат електронно писмо и CV. Гимназистите пък трябва да умеят да подготвят публично изказване по научен проблем, да създават конспект по научен текст.

По отношение общообразователната подготовка по история от V до X клас учебните програми са изградени на хронологичен принцип, като 60 процента от часовете са предвидени за усвояване на нови знания, а останалите - за практически упражнения.

Чуйте мненията на няколко от участващите в дискусията учители.

Цветан Цветански, автор на учебник по история за 7-ми клас, смята че в новата програма по история има добър баланс.


За Тодор Зарков, преподавател в 73 училище "Владислав Граматик" и съавтор на един от учебниците по история за 10 клас, е абсолютно наложително да има реформи във висшето образование, както и да се мисли изпреварващо за предстоящите зрелостни изпити.

И мнението или по-скоро въпросите на една преподавателка по български език и литература в 144 СОУ "Народни будители". Тя се казва Радина Соколова Асенова и въпросите са въпроси, задавани й от нейните ученици. Чуйте! 
И тъй като въпросите станха повече от отговорите, министър Кунева заяви: "Удължавам срока на дебата по програмите. Трябва да отидем в още градове, необходима е нова среща в София".

Утре предстои дебат по новите програми във Велико Търново, а след това и в Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!