Лидерите на основните партии в ЕП приветстваха споразумението между ЕС и Великобритания

Снимка: Борис Димитров
Лидерите на четирите основни политически групи в Европейския парламент (ЕП) приветстваха споразумението между ЕС и Великобритания. Според тях то представлява едно справедливо предложение към британците да останат в ЕС.

Ако мнозинството от британците гласуват за напускането на ЕС на референдума, това ще промени завинаги Европа към по-лошо, предупреди председателят на Европейския съвет Доналд Туск:

Европейският съюз ще уважи решението на британския народ. Ако мнозинството гласува за напускане, точно това ще стане. Това ще промени Европа завинаги и тази промяна ще е към по-лошо. Премиерът Камерън каза пред парламента в понеделник, че сега не е момента да се разединява Запада. Напълно съм съгласен.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер изрази оптимизъм, че изходът от референдума за британското членство ще е положителен:

Британският премиер получи максимума, който беше възможен. А другите държави-членки му дадоха максимума, който можеха да си позволят. Затова мисля, че британският народ, който толкова пъти в историята е доказвал смелостта и мъдростта си, ще каже "да" на договорката, която постигнахме с Обединеното кралство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!