Гласуват заключения по докладите на ЕК за борбата с корупцията в България и Румъния

Очаква се правителствата на страните-членки на Европейския съюз да одобрят заключения относно докладите на Еврокомисията за борбата с корупцията и организираната престъпност в България и Румъния. Процедурата е задължителен етап от Механизма за сътрудничество и проверка.

Оценката за написаното в двата доклада през януари присъства като точка в дневния ред на европейските министри, които заседават днес на Съвет по общи въпроси. България е представена от вицепремиера Меглена Кунева.

Проектозаключенията на 28-те страни-членки са съгласувани на ниво посланици още на 24 февруари, става ясно от работния документ, публикуван на страницата на Съвета. Това би означавало, че днес те ще се гласуват без дебат на заседанието. То се ръководи от ротационното председателство на Холандия – една от държавите, които налагат вето на присъединяването ни към Шенген заради механизма за наблюдение.

По процедура Европейската комисия пише своите годишни доклади за България и Румъния именно до правителствата на държавите и до Европейския парламент.

Преди месец Комисията обяви, че усилията на българските институции в борбата с корупцията и съдебната реформа продължават да са нерешителни и поиска външна помощ за София от европейски експерти.

Същевременно в доклада за Румъния се говори за "убедителни резултати", а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер намекна, че румънският мониторинг може да бъде прекратен преди българския. Миналата година, въз основа на предишните доклади, правителствата да държавите препоръчаха те да продължат за двете страни.

В сряда докладите за борбата с корупцията и организираната престъпност ще бъдат обсъдени и от евродепутатите в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!