Няма пострадали българи в атентата в Истанбул

Атентатът в Испанбул бе извършен на оживена търговска улица
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По информация на Министерството на външните работи на България няма пострадали български граждани в днешния самоубийствен атентат в Истанбул.

Турският министър на здравеопазването Мехмед Мюеззиноглу съобщи,че са убити 5-ма души,а 36 са ранените. По думите му вероятно трима от ранените са израелски граждани. А според турските медии има пострадали германски и ирански граждани, също и едно седемгодишно дете. Германското външно министерство предупреди своите граждани, намиращи се в града, да не излизат навън.

Високопоставен турски служител заяви пред Ройтерс, че първоначалните данни сочат, че забранената за тероризъм Кюрдска работническа партия (ПКК) или свързана с нея групировка е извършила  самоубийствения акт. Атентатът в неделя в Анкара също бе извършен от свързаната с ПКК терористична групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан".

Твърди се,че атентаторът детонирал бомбата по-рано от планираното,защото бил забелязан от полицията. Властите потвърдиха, че терористът не е успял да изпълни пъкления си замисъл. Ако беше успял напълно, щеше да има много повече жертви, коментира представител на истанбулската полиция. Според разследването атентаторът целял да удари по-многолюдно място в Истанбул, вероятно по-близо до площад "Таксим", който се посещава и от много чужденци.

Самоубийственият атентат, който бе извършен днес в най-оживения туристически и търговски район на мегаполиса Истанбул в най-оживените часове на деня разтърси Турция. От началото на годината досега в терористични атентати,загинаха над 170 души, стотици бяха ранени. Засилиха се опасенията от нови атентати, особено в навечерието на Невруз,к юрдската нова година, чието празнуване тази година се забрани от властите. В тази връзка властите предупредиха за опасност от терористични нападения в Анкара, Истанбул, Адана.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!