Вътрешните министри от ЕС за пореден път обещаха ускорени мерки за проследяване на терористи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вътрешните министри от ЕС за пореден път обещаха ускорени общи мерки за проследяване на терористи и превантивни действия срещу радикализацията на европейски младежи. 28-те държави се ангажираха да обменят повече разузнавателни данни и призоваха депутатите в Европейския парламент да приемат през април законите за единен регистър на самолетните пътници и оръжейния контрол. Вицепремиерът на България Румяна Бъчварова наблегна на бързината, необходима за изпълнение на антитерористичния план:

Трябва да признаем факта, че терористите ни изпреварват. Ние вървим крачка след тях. Затова трябва да сме много по-бързи и ефективни. Основният въпрос, който стои пред нас, е коя е причината за  това явление. Защо млади хора, които са родени и социализирани в Европа, толкова много се радикализират, че искат да я унищожат.

В България няма общности, където се насажда радикализъм, според Бъчварова:

Нямаме информация за наличие на такива общности, в които да се събират лица, които застрашават сигурността. Нямаме чуждестранни бойци, ние регистрираме тези, които са заподозрени за такива на влизане или излизане, но на територията на България към момента нямаме такова място и такава общност.

Германският министър на вътрешните работи Томас Де Мезиер обяви за недостатъчен обменът на разузнавателна информация между държавите в борбата с тероризма. Той посочи кои са мерките на ниво ЕС, които трябва да се предприемат:
 
Първо, Европейският парламент трябва да ратифицира на следващата си сесия споразумението за единен регистър с личните данни на пътниците от полетите; второ, да се подсили обменът на информация между страните-членки; трето, да се слее потокът от данни за пътниците с тези за имиграцията и сигурността чрез законодателни и технологични промени; четвърто - нужна ни е регистрация на всички чуждестранни граждани, влизащи и напускащи Шенгенската зона.

Ако имаше по-добър обмен на информация за терористите, биха могли да се избегнат много драми - заяви след извънредната среща на Съвета по правосъдие и вътрешни работи ресорният министър на Франция Бернар Казньов:

Сред нападателите от Париж имаше терористи, които са прекосили външната граница на ЕС с фалшиви паспорти, въпреки че са им снети пръстови отпечатъци. Ако тогава беше възможно да се разкрият фалшивите документи чрез Шенгенската система, ако бяха споделени адекватно данни за терористите, подготвили от Белгия терористичните актове в Париж, щяха да се избегнат много драми.

Междувременно нивото на терористична заплаха в Белгия се понижава от максималната 4-та на 3-та степен, обяви Националният орган за анализ на сигурността. Информацията бе потвърдена преди минути от вътрешния министър на страната Ян Ямбон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Шарл Мишел обеща, че отговорните за атентатите в Брюксел ще бъдат разкрити

Правителството на Белгия обеща да разкрие отговорните за атентатите в Брюксел. Това послание направи премиерът на страната Шарл Мишел по време на церемония в памет на жертвите: Не може да има безнаказаност. Правителството заедно с компетентните..

публикувано на 24.03.16 в 16:58
Румяна Бъчварова

Бъчварова: Трябва да има яснота за цялата процедура, по която се разкриват терористите

Атентатите в Париж и Брюксел показаха, че досегашните антитерористични мерки не са достатъчно ефективни, каза на влизане в Съвета по вътрешни работи в белгийската столица вицепремиерът Румяна Бъчварова : Трябва да има яснота за цялата процедура,..

публикувано на 24.03.16 в 17:11

Йохана Лайтнер: Има ясно решение за подсигуряване външните граници и затваряне на Балканския път

Министърът на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл Лайтнер се надява на строги проверки по Шенгенските граници. Има 5000 чуждестранни бойци с европейски паспорти в Сирия, каза Лайтнер и допълни: Има ясно решение за подсигуряване външните..

публикувано на 24.03.16 в 18:17