Алекс Нестор: Чуждите инвеститори бягат от България, защото нямат доверие на съдебната система

Алекс Нестор
Снимка: БГНЕС

Чуждите инвеститори бягат от България, защото нямат доверие на съдебната система. Това заяви Алекс Нестор, който ръководи голяма международна компания, по време на срещата на правителството с бизнеса, организирана от Американската търговска камара. Въпреки ниските данъци и сравнително евтината работна ръка липсата на правна сигурност кара бизнесът да се въздържа от големи инвестиции в страната.

Още в началото на годината Американската търговска камара и още няколко големи камари, представляващи чуждия бизнес от водещите международни партньори на страната ни, поискаха по-бърза и решителна реформа в съдебната система, защото:

От информацията, която получавам от потенциалните инвеститори, консолидираното мнение е, че те нямат доверие в България като инвестиционна дестинация, заяви Алекс Нестор.

В отговор вицепремиерът Томислав Дончев обеща държавата да направи всичко възможно, за да гарантира конкуренцията на пазара:

Липсата на адекватни работещи правила и истинска конкуренция може да превърнат пазарната икономика в пазарна диктатура, което едва ли някой от нас иска. Ние няма да проявим колебание, няма да пестим усилия в довеждането на този процес докрай.

Правосъдният министър Екатерина Захариева обърна внимание на законодателните промени в съдебната власт: 

За съжаление през годините всякакви несполучливи опити за реформирането на системата са довели дотам, че много малка част от магистратите имат самочувствието и са свели по някакъв начин работата в системата до леко чиновнически манталитет, което е недопустимо за един магистрат.

Качествените магистрати да останат в системата и да имат възможност за растеж нагоре. Това е най-вече свързано със Закона за съдебната власт и с въздържането от всички останали институции и от самите магистрати, от самата съдебна система, за влияние и вмешателство в каквато и да е форма на съдебната система. Така да се каже, системата да се самоизчисти и сами да си помогнат също.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!