Синдикалните структури в „Булгартабак” питат кой е истинският собственик на холдинга

| обновено на 30.03.16 в 12:42
Снимка: capital.bg

Служители на „Булгартабак” протестираха пред парламента заради затварянето на софийската фабрика. Техни представители внесоха декларация в Народното събрание и бяха изслушани от народни представители от икономическата и от земеделската комисия. Синдикалните структури от КНСБ и КТ "Подкрепа“ настояват да разберат кой е истинският собственик на холдинга. Те са категорични, че дружеството е отказвало поръчки за цигари за износ. 

Синдикалистът Никола Миленков бе категоричен, че пазари за продукцията има:

Ние казваме, че има пазари, защото ни намериха фирми, които са искали да изнасят цигари на "Булгартабак – Холдинг“, които имат гарантиран пазар, гарантирани количества, необходимите средства, те са с документи, ние сме ги приложили към декларацията… Фирмите казват, че им е било отказана търговия на цигари, български. Никола Миленков уточни, че не става дума за български, а за чужди фурми.

Според протестиращите, малцина ще вземат обезщетения от 35 хиляди лева, както твърдят от "Булгартабак". Работниците от софийската фабрика абсолютно отрекоха твърденията на холдинга, че част от обезщетенията ще достигнат 35 хиляди лева:

Това е само прах в очите на хората.

Възможно е да има единици. Има много хора, които няма да получат и три. Става дума за новоназначени работници, с по-малко трудов стаж, с много ниски заплати, така че, мисля, че е редно да се погледне и тази страна на нещата, споделят протестиращи.

Те представиха аргументите си пред депутати от икономическата и от земеделската комисия. Повечето от служителите се опасяват, че няма да успеят да се реализират на пазара на труда в друга сфера:

Последните 13 години съм правила само това и просто нямам абсолютно никаква идея какво бих правила занапред.

Много съм притеснен, защото и аз съм на възраст вече, на 53 години съм. Аз съм техник на пълначна техника, която е може би втора по сложност - притесняват се протестиращите.

Утре синдикатите ще протестират в центъра на София преди извънредното Общо събрание на акционерите.

Освен служителите на "София - БТ“, работата си могат да изгубят и още много хора, например от "Юрий Гагарин". Това ще бъде казано утре на извънредното Общо събрание на "Булгартабак“.

Най-после самите собственици да разберат, че мениджърският екип на Управителния съвет или Борда на директорите, които те са сложили, да ги накарат да работят, защото излиза, че откакто е купено предприятието, нито договор са сключили, нито търговец са намерили, нито пазар някакъв може да се открие, каза Миленков.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира:

Най-голямата потенциална загуба от акцизи няма как да се реализира, тъй като на практика това означава намаляване на консумацията на легални тютюневи изделия, нещо, което ние няма да допуснем.

"София – БТ“ ще затвори врати за неопределено време от 1-ви април.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Служителите на софийската фабрика на "Булгартабак" на протест заради масовите съкращения

Служителите на софийската фабрика на "Булгартабак" ще протестират заради масовите съкращения. Протестът ще е при служебния вход на парламента. От КНСБ и КТ "Подкрепа" са категорични, че ръководството на компанията не е направило нищо, за да увеличи..

публикувано на 30.03.16 в 07:40