Белгийските власти имат нови следи за издирвания трети участник в атентата на летището в Брюксел

Снимка: БГНЕС
Белгийските власти разполагат с нови следи за издирвания трети участник в бомбения атентат на летището в Брюксел.

Телата на всички 32-ма загинали при експлозиите вече са идентифицирани, обяви Федералната прокуратура. 17 са белгийци, 15 са граждани на други държави. 90 от ранените все още са в болница, а 49 са в интензивни отделения в тежко състояние. След като Файсал Шафу беше освободен от ареста поради липса на доказателства, че той е мъжът от кадрите на летището, облечен с шапка и шлифер, следствието работи по втора версия.

Според телевизия Ер Те Ел предполагаемият трети участник при атаката на летището е мъж на име Нахил Алхамед. Неговата снимка беше разпространена за издирване след обиск в една от тайните квартири на терористите в кв. "Скарбек" в деня на атентатите. Там бяха открити негови отпечатъци, заедно с тези на братята - камикадзе Ел Бакрауи. Знае се, че Хамед е дошъл от Сирия на европейска територия с фалшив сирийски паспорт и вероятно е минал с кораб, пълен с бежанци през гръцкия остров Лерос.

Според източници на Ер Те Ел същото корабче е превозило и други атентатори, участвали в атаката в Париж на 13 ноември. В един от компютрите на терористите, открит при обиска в същия апартамент, са намерени карти с планове за нападение срещу офиса на белгйския министър-председател Шарл Мишел и сградите на Сената и долната камара на парламента. Летището в Брюксел остава затворено и днес. Властите все още имат опасения за мерките за сигурност и не се наемат да обявят дата за подновяване на полетите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!