Дружество ВМЗ - Сопот няма да бъде приватизирано през тази или следващата година

Снимка: Анастасия Бакалска

Дружеството ВМЗ - Сопот няма да бъде приватизирано тази и следващата година, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Икономическото министерство е определило продажбата на заводите като "нецелесъобразна", докато не бъдат стабилизирани в следващите две години. 

От 2013 година тече преструктуриране и стабилизиране на ВМЗ - Сопот, което е необходимо преди дружеството да може да бъде продадено. От Агенцията за приватизация уточняват, че през януари тази година е получeно становище, че стабилизирането на машиностроителните заводи в Сопот ще продължи още две години, което означава, че приватизацията му към този момент не би била целесъобразна.

В началото на март министърът на икономиката Божидар Лукарски посети Сопот и се срещна с ръководството на ВМЗ. Тогава оттам го увериха, че заводите са обезпечени с поръчки до средата на 2018 година и обещаха великденски премии за работниците. Наскоро дружеството погаси дългове за над 12 млн. лева.
В средносрочната фискална програма, публикувана миналата седмица от Министерството на финансите, е прогнозирана евентуална продажба на дружеството през 2018 година. Програмата обаче още е на ниво обществено обсъждане, а и тя претърпява промени според икономическата конюнктура и финансовата ситуация в държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!