ЕП с остри критики към Турция заради проблемите с правата на човека

Европейският парламент остро критикува проблемите с правата на човека и демокрацията в Турция. Необвързващата резолюция, приета от евродепутатите в Страсбург, призовава правителството в Анкара за бързи законодателни мерки. 

Европейският парламент изразява дълбоко безпокойство заради "отстъплението от зачитането на демокрацията и принципите на правовата държава в Турция". Според евродепутатите цялостният темп на реформите в Турция се е забавил значително и страната не отговаря на критериите за членство в ЕС в ключови области, като независимостта на съдебната система, свободата на събранията, свободата на изразяване на мнение и зачитането на правата на човека. Критиките идват в момент, когато Съюзът очаква помощ от турските власти да спират нелегалния миграционен трафик към Гърция и да приемат обратно мигрантите. Докладчикът по темата от холандските социалисти Кати Пири уточни:

Обвързването на процеса за присъединяване със сътрудничеството по миграцията не е нито мъдро, нито честно. Ускоряването на преговорите трябва да зависи от темпото на реформи, а не от политически пазарлъци.

Европарламентът счита, че отлагането на доклада на Комисията за напредъка на Турция за 2015 г. за след изборите през ноември е било погрешно решение, тъй като се създало впечатлението, че ЕС желае да запази мълчание за някои нарушения на основните права в замяна на сътрудничеството на турското правителство относно бежанците.

Резолюцията осъжда насилственото и незаконно завземане на няколко турски вестника, включително неотдавнашното завземане на "Zaman" и призовава турското правителство да прекрати политическия и икономическия натиск върху независимите медии. Парламентът се застъпва и за турските журналисти, срещу които властите използват клеветата и законодателството за борба с тероризма.

Гласуваният текст няма юридически последствия за отношенията между Брюксел и Анкара, а има само консултативна функция. Лидерите на Съюза вече сложиха подписите си под ангажимент за отварянето на нови преговорни глави с Турция при изпълнението на определени условя в споразумението за миграцията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!