БСП ще обсъжда дали да сезира Конституционния съд заради Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

 БСП ще обсъжда дали да сезира Конституционния съд заради Изборния кодекс, след като бъдат окончателно приети промените, каза председателят на партията Михаил Миков:

В управляващата коалиция има доста противоречия. Може би ще има и някакви промени. Нека да видим какво ще се приеме и тогава да говорим за Конституционен съд. Рано е. Има много неща, които могат да предизвикат такава жалба, не непременно от нас. Да видим за какво става въпрос.

От своя страна левият депутат Таско Ерменков каза, че той би подкрепил сезирането на Конституционния съд заради промяната в Изборния кодекс за задължителното гласуване.
Не знам за БСП, нямаме политическо решение. Но аз лично ще подкрепя едно такова сезиране на Конституционния съд, защото моята последователна позиция още от 2013-та година е, че задължителното гласуване е противоконституционно. Правото не може да се превръща в задължение и не трябва да прехвърляме отговорността на политиците, че правим глупости и демотивираме хората да гласуват, с това, да ги задължим да го правят.

През седмицата от Реформаторския блок обявиха, че обмислят да сезират Конституционния съд за въвеждането на задължително гласуване.  От АБВ не одобряват задължителното гласуване, както и намаляването на срока на предизборната кампания. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!