Пети протест на работниците от "София БТ"

| обновено на 09.05.16 в 11:58
Снимка: БГНЕС

Служители на софийската цигарена фабрика са привиквани на всеки час, за да им  връчат заповед за освобождаване от работа, съобщиха за "Хоризонт" от синдикалните структури в "Булгартабак". Около 50 служители на "София-БТ" се събраха пред Министерския съвет с настояване премиерът Бойко Борисов да спаси работните им места. Те са наясно, че държавата не може да се намесва във всяко предприятие, но продължават протеста. Надяват се Борисов да упражни влияние, за да се запази дейността на фабриката.

По информация на синдикатите изпълнителният директор на тютюневия холдинг Венцислав Чолаков представлява стратегическия инвеститор, но отказва да приеме покана за разговори или да разговаря с потенциални инвеститори.
След като дълго време синдикатите настояваха да разберат кой е истинският собственик на "Булгартабак", в крайна сметка отговорът ги изненада. Валентин Никифоров от КНСБ го съобщи на събралите се на пети пореден протест служители на софийската цигарена фабрика: 
Ние не водим никакви купувачи. Те са тук и г-н Чолаков представлява генералния директор на "Булгартабак холдинг", представлява и австрийското дружество , т.нар. "стратегически инвеститор". 
Юли Манойлев от КТ "Подкрепа" посочи:
Една подробност, Агенцията по приватизация няма възможност да ни представи договора за приватизация, тъй като г-н Чолаков отказва, а трябва и съгласието и на другата страна. Министър-председателят може със своето влияние и със своя пост може да апелира държавните институции, които могат да предприемат съответни мерки, всеки в неговата компетентност.
Всеки час служителите са привиквани, за да подпишат заповедите за освобождаването си. Повечето се съгласяват на обезщетения, но те са много по-малки от анонсираните 30 000 лева. Общо над 400 души от софийската цигарена фабрика ще отидат на борсата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!