Правителството да откаже ратификацията на търговските споразумения със САЩ и Канада, призовават НПО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството да откаже ратификацията на търговските споразумения със САЩ и Канада (TTIP и CETA). За това призоваха няколко неправителствени организации на форум, посветен на резултатите от споразуменията. Експертите са категорични, че ако се подпише споразумението с Канада, което е в много по-напреднала фаза, това веднага ще позволи на американските компании да доминират в Европа. 

В петък предстои поредната серия преговори по търговското споразумение с Канада на европейско ниво, заяви Георги Христов, който е национален представител на кампанията срещу търговските споразумения. Това с Канада не трябва да бъде допускано, защото: 
През канадските фирми по всичките двеста хиляди американски корпорации, извършващи дейности в Европа, имат филиали и в Канада и те ще имат същите възможности при споразумения с Канада, каквито биха имали и при споразумението със САЩ
Огромна част от европейските регулации ще бъдат заобиколени чрез търговските споразумения.
Историята на тези споразумения, показва, че става дума за един корпоративен преврат.
Това означава, че голяма част от европейските трудови и екологични стандарти ще бъдат заобиколени, допълни Ваня Григорова от организацията "Солидарна България".
Европейската комисия оповести, че пуска нови 19 ГМО продукта в Европа, тоест от една страна демонстрираме неотстъпчивост, казваме, че няма да пуснем ГМО и по никакъв начин няма да бъдат компрометирани нашите защитници срещу шистов газ и прочие и същевременно вече пропукваме европейското законодателство.
Григорова е категорична, че заради големите корпорации у нас е скъп токът за бизнеса и призова българските фирми:
Да настояват най-сетне правителството да вземе една отговорна позиция и да каже какво очаква от тези договори.
Според организаторите на конференцията, министерствата, от които е поискана позиция за търговските споразумения със САЩ и Канада, са предпочели да не дават такава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!