ЕК: България да засили събираемостта на данъците и борбата със сивата икономика

Снимка: БГНЕС
Европейската комисия отново настоява България да засили събираемостта на данъците и борбата със сивата икономика. Това се казва в препоръките, направени от Брюксел по Националната програма за реформи, оповестени от Министерството на финансите.

Брюксел дава положителна оценка на напредъка на страната ни по различните препоръки, смятат от финансовото министерство. Те обаче отчитат, че Европейската комисия продъжава да настоява за подобряване на регулаторната рамка по отношение на несъстоятелността. Освен това за пазара на труда се набляга на "по-социалния аспект" в правените промени.

До края на годината Брюксел очаква резултатите от оценката на здравината на финансовите предприятия, а именно - банките, застрахователите и пенсионните дружества. Също така се очаква корекция на струкурния дефицит с 0,5 на сто тази и следващата година, което е съобразено с икономическия цикъл.

За 2016 година е отпаднала частта от препоръката от миналата година в областта на реформата на законодателната рамка на училищното образование. Нов момент обаче е включването на препоръка в областта на обществените поръчки. От Брюксел настояват за подобряването на процудерите и на контрола върху тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!