Всекиму според нуждите

Снимка: БГНЕС
Според днешни данни всяка година над 35 хиляди млади квалифицирани българи напускат страната. Същевременно сме водещи по неграмотност и неработещи с кажи-речи никакво образование. Самото образование кара последните си метри по инерция, след като учителите до 35 години са около 8%. До края на следващата петилетка там ще се пенсионират и половината сегашни преподаватели. За десетина години учениците в професионалните гимназии пък намаляха с една трета.
Пътьом имаме над 50 университета, които са основно печатници за пари за спорните си собствени професионалисти и създатели на малко нужни за икономиката и за обществото ни специалисти, или по-точно бъдещи съдържатели на дипломи.
Според анализи на Министерството на икономиката България изнася основно ниско технологични продукти. Каквато е и голямата част от останалата тук работна сила.
Години наред тукашния бизнес искаше да участва в създаването на учебните програми и дори предлагаше, евентуално да дава и стипендии за да осигури бъдещето си. Сега мълчи, защото според него не можело да се планират следващите пет-шест години и плаши, че може да внесе квалифицирани работници и специалисти от чужбина. Но не от Европа, защото били скъпи. Както се казва, какъвто ни бизнесът, такива му и приказките.
След петнайсетина-двайсет години 2 работника ще издържат трима пенсионери. И то работници, които създават, а не преразпределят обществен продукт. Ако вече не сме закъснели да регулираме тези тенденции, вече сме на ръба.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!