Алексей Кудрин предложи на Путин да бъде намалено геополитическото напрежение със Запада

По време на заседанието на Икономическия съвет, което се председателства от руския президент Владимир Путин, реформаторът и бивш министър на финансите на Русия до преди четири години Алексей Кудрин е предложил на държавния глава да бъде намалено геополитическото напрежение между Москва и Запада, създало се след украинската криза през 2014 г. Пред присъстващите на заседанието Алексей Кудрин е казал, че технологическото изоставане на Русия е налице и се е опитал да убеди президента Путин, че трябва да се търсят варианти за свързване със западните технологични възможности, дори и като второстепенни проекти. Това съобщава независимото московско издание "Ведомости", което допълва, че в отговор на призива на Кудрин президентът Путин е заявил, че не Русия е започнала е започнала конфликта и че западният бизнес, който има изгода да работи на руския пазар, няма да се оттегли от него, както и че Москва няма да търгува с националните си интереси. Путин е добавил още, че до края на живота си ще защитава руския суверенитет.

Тези разменени сериозни реплики между Путин и Кудрин идват на фона на финансовите затруднения, които изпитва Русия през последната година и половина и спадащите доходи на населението на страната. Кудрин предложи бюджетът на Русия за тази година да бъде орязан с 5%, а очакванията са, че през следващите 3 години този процент ще достигне 20. 

Все повече руснаци песимистично възприемат случващото се с икономиката на страната. Ако преди година 35% са очаквали подобряване на стандарта си, то днес в това вярват 27%. Според изследването на Всесъюзния център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) нараснал е броят на несъгласните руски граждани с политическия курс на Кремъл – на 21% през 2016 год., спрямо 11% за миналата година. 33% определят положението в Русия като лошо, а само 11 % като добро. Преди седмица премиерът Дмитрий Медведев попадна под критиките на жителите на Крим, които остро говориха пред него за материалните си проблеми, на което той отговори: "Пари няма, дръжте се".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!