Кр. Георгиева: България може да кандидатства за финансиране на интерконектора с Гърция по плана "Юнкер"

Снимка: БТА
България може да се опита отново да кандидатства за финансиране на проекти за саниране по плана "Юнкер", съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя е имала среща с премиера Бойко Борисов и част от ресорните министри, за да се обсъдят възможностите българската икономика да се възползва от европейския инвестиционен план в най-голяма степен.

В цяла Европа най-голям интерес към плана "Юнкер" проявяват  малките и средни предприятия. Най-вероятно 500 милиона евро ще бъдат насочени към това направление.

Кристалина Георгиева призова малките и средните предприятия у нас да кандидатстват по проекти от Европейския инвестиционен план:

Много добре се представяме, има три споразумения. Около 400 милиона лева ресурс е вкаран в българската икономика.

Освен малките и средни предприятия важен елемент ще бъдат и компаниите, които започват тепърва бизнеса си с иновативни идеи. Енергетиката ще бъде застъпена в две насоки - газовата връзка с Гърция, а другата чрез енергийната ефективност.

Беше направено предложение от България в областта на санирането, то не беше прието. Да видим има ли начин да ползваме опита на други, така че да го преструктурираме, отново да се кандидатства, обясни българският еврокомисар.

Дори и да не се получи отново финансиране по плана "Юнкер", пари за енергийна ефективност за сградите ще има, допълни регионалният министър Лиляна Павлова:

Това не ни притеснява, защото първият един милиард е уплътнен с други финансови институции, които покриха тази гаранция и с които финансираме. Въпросът е за втория милиард, дали можем да направим така програмата, че да мине с финансиране по плана "Юнкер" или с други финансови институции.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева се притеснява, че страната ни изостава с усвояването на европейските фондове.

От миналия програмен период сега успяваме да наваксаме да не връщаме пари. От следващия грехота е едно левче да върнем от тези 32 милиарда,
заяви тя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!