ЕЦБ: България все още не отговаря на условията за приемане на еврото

България все още не отговаря на условията за приемане на еврото, заявиха от Европейската централна банка (ЕЦБ). В т.нар. Доклад за конвергенция се разглежда състоянието на седем държави, които дори все още не са част от валутния механизъм, предхождащ еврозоната.  И в седемте държави проблем е въпросът за независимостта на централните банки.

Страната ни е разгледана редом с Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. С изключение на Хърватия, която още е в процедура на прекомерен дефицит, нивото на публичните финанси и в държавите се подобрява, отчитат от ЕЦБ.

България стои добре по отношение на икономическите критерии за влизане в еврозоната, но има още да наваксва при правните. В никоя от седемте разглеждани държави правната рамка не е в пълно съответствие с изискванията за приемането на еврото. Все така са налице несъответствия по отношение на независимостта на централните банки, по специално институционалната и финансовата независимост, както и персоналната независимост, подчертават от Банката.

От там допълват, че и седемте държави трябва да направят трайни корекции в политиките си, за да има устойчивост на системата, когато се стигне до приемане на еврото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!