Минимален превес на мненията за оставане на Великобритания в ЕС в последния ден преди референдума

Снимка: вестник

Минимален превес на мненията за оставане на Великобритания в Европейския съюз отчитат допитвания до общественото мнение в последния ден преди референдума в Обединеното кралство. Редица социологически проучвания и коефициентите, давани от компаниите за залози, показват увеличаване на проевропейските нагласи и сред хората, които все още не са решили как да гласуват. Утре британците ще решат дали страната им да остане в Европейския съюз или да го напусне.
Оставането на Великобритания в ЕС е в полза на икономиката, сигурността и международното положение, заяви премиерът Дейвид Камерън.
Ако искаме по-голяма икономика и повече работни места, е по-добре да го постигнем заедно. Ако искаме да се борим с климатичните промени, ще ни бъде по-добре правейки го заедно. Ако искаме да победим в борбата срещу тероризма и да опазим сигурността на страната си, по-добре да го осъществим заедно.
Икономически аргументи използва и лидерът на евроскептичната Партия на независимостта Найджъл Фараж.
Първоначално ние се присъединихме, за да избегнем тогавашните високи тарифи с нашите европейски съседи. Сега обаче се оказваме в този митнически съюз, където изготвяните правила засягат 88-те процента от британската икономика, които никога не са търгували с европейските ни съседи.
Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън също използва последният ден от кампанията, за да призове британците да гласуват за излизането от ЕС. 
Да си възвърнем контрола над големи суми пари, около 10 млрд. паунда, да си върнем контрола над имиграционната политика по един честен и балансиран начин, така че да може да се направи нещо, за да идват в тази страна правилните хора. И много по-важно, поне за мен - да си върнем контрола над демокрацията.

Мненията на лондончани са разнопосочни. 

Единствени европейските граждани, живеещи в Лондон, са категорични в позициите си, макар и да нямат право на глас. 
Утре над 46 милиона британци ще гласуват "за" или "против" членството на Великобритания в ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!