Поддръжниците на излизането на Великобритания от ЕС водят в референдума

| обновено на 24.06.16 в 07:24
Снимка: БГНЕС
Излизането на Великобритания от Европейския съюз води в резултата с все по-убедителна преднина, сочат последните данни от британската избирателна комисия. Превесът на антиевропейската позиция набира скорост и дори ВВС прогнозира, че Великобритания ще напусне. При частично преброени гласове – близо 14 млн. от британците са дали отговор за напускане, а вотът си за оставане в Европа са дали около 13 млн. гласоподаватели.

Повече от половината избиратели в Англия и Уелс са гласували за излизане на Великобритания от Европейския съюз. В обратната посока са мнозинството от мненията в традиционно проевропейската Шотландия, както и в Северна Ирландия, сочат частично обработените протоколи. Засега подкрепата за напускането е около 51,8 % общо от британските гласове, което продължава да бъде резултат „на ръба”. Засега не се знае кога избирателната комисия ще оповести окончателните или близо до окончателните резултати, а липсата на насрочен час анализаторите разчитат като доказателство за изключително близките позиции.

Лидерът на Партията на независимостта Найджъл Фараж призова днешният ден да бъде ден на независимостта на Обединеното кралство:

Борихме се срещу голямата политика, срещу лъжите, корупцията и измамата и днес честността, почтеността и вярата в народа са на път да надделеят. Направихме го не само за себе си. Направихме го за цяла Европа. Мисля, че тази победа проваля целия проект и ни води към Европа на суверенни държави, които търгуват и сътрудничат помежду си. Нека се отървем от знамето и химна на Брюксел!

Премиерът Дейвид Камерън има „мандата и задължението“ да остане на поста си независимо дали избирателите ще отхвърлят призива му за оставане на Обединеното кралство в Европейския съюз. Това се казва в писмо, подписано от членове на кабинета и депутати от Консервативната партия, които подкрепят излизането от ЕС.

Подписали са се повече от 80 депутати, но други 55 евроскептици от управляващата партия не са го сторили, отбелязва вестник „Дейли Телеграф“, който разкрива съдържанието на писмото.

Друг представител на лагера за излизане - консерваторът Джейкъб Рийс-Мог, не изключи предсрочни парламентарни избори.

63 процента от гласоподавателите в Шотландия са гласували за оставане в Европейския съюз, сочат окончателните данни от шотландските избирателни райони.

Разнобоят спрямо резултатите във Великобритания като цяло, поставя въпроса за нов референдум за излизане на Шотландия от Обединеното кралство. Прогноза за нов референдум направи преди дни бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд.

Северна Ирландия е също на път да гласува за оставане в Съюза.

Превесът на мненията за отделянето на Великобритания доведе до срив на паунда и основните борсови индекси. Цената на британската валута удари 30-годишно дъно, въпреки че по време на самия референдум и в първите часове след него стремглаво се покачваше. Очакванията са английската борса да отвори също с голямо понижение. На международните пазари петролът поевтиня като реакция от превеса на напускането на Великобритания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!