Брекзит удря икономическия растеж на България

Снимка: Радио Видин

Икономическият растеж на България ще се забави заради решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС), сочи икономическият анализ на най-голямата банка у нас. Експертите обаче са категорични, че правителството може да ограничи негативното влияние за сметка на по-голям дефицит.

Забавянето на икономиката заради резултата от британския референдум би се усетило повече догодина, смятат икономистите. Негативният ефект от сътресенията на финансовите пазари е ограничен у нас. Най-сериозният проблем идва по линия на инвестициите, особено чуждите.

За тази година забавянето на икономиката ще е около 0,2 процентни пункта спрямо базовия сценарий, но догодина може да надхвърли 1 пункт, което е сериозен ефект. Въпреки това кабинетът може да ограничи това забавяне, като подпомогне инвестициите. За това обаче са необходими пари, които могат да дойдат за сметка на бюджета. Следствието от подобно действие ще бъде увеличаване на дефицита. Ако тази година преди референдума във Великобритания се очаква той да бъде 1,8 на сто от брутния вътрешен продукт, то догодина ще може да скочи до 2,5 на сто.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!