НСИ: С близо 2 млрд. лева е отрицателно външнотърговското салдо за първите 5 месеца

Снимка: capital.bg

С повече от 1,8 млрд. лева е отрицателно външнотърговското салдо за първите пет месеца на годината, сочат данните на Националния статистически институт. Иран, където в момента е българската правителствена делегация, е една от държавите, с които стокооборотът намалява.
Въпреки че все още е положително за България – с 23 млн. лева, търговското салдо с Иран рязко намалява спрямо първите пет месеца на 2015 година, сочат данните на статистиката. За периода износът на страната ни рязко се е свил. Вносът на ирански стоки също е намалял.
Като цяло износът на страната ни за периода от януари до май е спаднал с повече от три на сто. Вносът намалява още повече – със седем на сто. При държавите извън Европейския съюз основните външнотърговски партньори са Русия, Турция и Китай. Най-важните европейски търговски партньори са Германия, Италия и Румъния. При стокообмена с Обединеното кралство има намаление, като е важна уговорката, че данните са за април и май, което означава, че не мога да бъдат повлияни от резултата от британския референдум. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!