НАП е събрала на 4 млн. лв. през миналата година от продажбата на конфискувани вещи и имущество

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Конфискувани вещи и недвижимо имущество може да бъде купено на търгове, организирано от Националната агенция за приходите. За миналата година Софийската дирекция е успяла да събере над 4 млн. лева по този начин, а до средата на тази сумата надхвърля 2 млн. лева. Вещите и недвижимите имоти, които са обявени за продан, са обобщени в групи на сайта на приходната агенция, обясни Цветана Ганчева-Бергауй от Софийската дирекция. Най-често се продават къщи, апартаменти и ниви, както и товарни и леки автомобили.

По-интересни, които ние сме предлагали през годините е един танк, който бе обявен за публична продажба от НАП, урни за кремация, самостоятелни комини със земята под тях.

Също така на търг може да се може да се намери специализирана техника, оръжия и пиротехника

Ценни книжа, битова техника, машини и съоръжения, облекла и аксесоари.

Данъчните са категорични, че плащането на задълженията е доброволен акт, но ако той не бъде извършен, те информират длъжника, правят срещи с него и се опитват да решат проблема.

Последният способ, който използва Националната агенция по приходите, е принудителното събиране и той се използва спрямо лица, които са некоректни към бюджета.

За участие в търговете на приходната агенция се изисква 20% депозит от тръжната цена, който след това се възстановява. Ако сумата е над 30 000 лева, трябва да има и декларация за произход на парите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!