БНБ отчита резултатите от стрес-тестовете на банките

Снимка: БНБ

Резултатите от стрес-тестовете за всяка банка ще бъдат публикувани от БНБ. Още в четвъртък гуверньорът на Централната банка обяви, че системата е стабилна и устойчива на последващи шокове.

БНБ ще публикува доклада на международната консултантска компания "Делойт". В него ще се съдържат подробности за резултатите на всяка банка. Вече е известно, че банковата система има показатели, които са много по-добри от тези при европейските банки и са много над минималните регулаторни изисквания. Това ще остане така, дори и да се случи утежненият сценарий, при който бе тествана здравината на системата, макар и той да е изключително малко вероятен. 
Гуверньорът Димитър Радев заяви, че има банки, на които ще им се наложи да увеличат капиталовите си буфери и да намалят рисковите експозиции. 
Изключително важно е, че няма да се наложи парична намеса на държавата. Въпреки че имаше заделен буфер в бюджета, той няма да бъде необходим за това перо. Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще използва парите за плащане на дълг. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Димитър Радев: Банките са се представили добре при стрес тестовете в системата

Банковата система е стабилна и може да издържи на последващи шокове. Това е обобщеният резултат от стрес тестовете в системата, оповестен във видеобръщение от гуверньора на БНБ Димитър Радев . Показателите в системата са много над изискваните регулаторни...

обновено на 11.08.16 в 18:11

Започва оценяването на качеството на активите на банките

От днес започва оценката на качеството на активите на банките в България. Към края на декември печалбата в банковата система е 898 млн. лева. Необслужваните кредити са за малко над 11 млн. лева. Нееднократно и от БНБ, и от банковите среди са..

публикувано на 15.02.16 в 07:09

БНБ съобщи кои компании ще оценяват българските банки

БНБ оповести компаниите, които ще извършат оценка на качеството на активите на българските банки. Процесът започва в понеделник. Най-много банки са се доверили на одиторите от "Ърнст и Янг", "Прайсуотърхаус купърс", Гранд Торнтон и Мазарс. С избора на..

публикувано на 12.02.16 в 19:58