БНБ: Нужни са корекции при 1,3% от банковите активи

Засегнатите банки са представили планове за надзорни мерки

| обновено на 13.08.16 в 18:25

Необходимост от корекции има при 1,3% от банковите активи, сочат резултатите от стрес тестовете на банковата система. Това прави 665 млн. лева. Направен е преглед на активи за над 82 млрд. лева в общо 22 банки. Тези от тях, които трябва да приложат допълнителни мерки, вече са представили плановете си в БНБ. Стрес тестовете в системата са правени при базов и утежнен сценарий. От Асоциацията на търговските банки определиха системата като стабилна и подчертаха, че може да се справи успешно дори в "условия на симулирана криза".
Само две банки имат необходимост да увеличат капиталовите си буфери. Като цяло показатели на системата са много добри, категоричен бе пред "Хоризонт" председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов:
С други думи банковият сектор е капиталообезпечен като цяло и е в горния диапазон на резултатите на европейския банков сектор. Слава Богу, на този етап солидно, здраво поставен, банков сектор.
Първа инвестиционна банка трябва да подобри капитала си с 206 млн. лева за една година. От банката увериха, че мярката не би ги затруднила, а стрес тестът е потвърдил качеството ѝ. При "Инвестбанк" също има нужда от допълнителни средства.

Оценката на качеството на активите и стрес тестовете показаха, че банковата система е стабилна и изключително устойчива, категоричен е финансистът Емил Хърсев.

Няма банка в България, която да няма превишение на капитала над регулативно изискуемия. Що се отнася до т.нар."необходими допълнителни буфери, корекции, провизии" и т.н., които се изчисляват, това всичко е оценка на риска, който банките поемат.

В обобщените таблици излиза и името на банка "Пиреос", но мерките, необходими за нея, са взети още по време на процеса на оценяването. ТБ "Виктория" е увеличила капитала си още през февруари с 30 млн. лева. 

Мащабът, очевидно, определен от тази проверка, е по силите на институциите, така разбирам и от Централната банка , т.е. работата продължава нормално, задачите за капиталово осигурени са дългосрочни, и те ще се решават следващите месеци. И за клиентите, на практика, външна проява няма да има.

И още – за утежнения сценарий, при който са тествани банките, според Емил Хърсев 
Оценката за българския бизнес, забележете, не за българските банки, направена от хоризонта на Париж, Брюксел и Лондон.
Общият извод – банковата система е стабилна и устойчива на последващи шокове. 

Още за доклада на сайта на БНБ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!