Теменужка Петкова:

ТЕЦ "Марица-изток" 2 е загубил 40 милиона лева за първата половина на годината

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Държавният ТЕЦ "Марица-изток" 2 е загубил 40 милиона лева за първата половина на годината, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. От миньорския синдикат на КТ "Подкрепа" съобщиха, че централата вече дължи на "Мини Марица-изток" 100 милиона лева. Държавата търси начин да реши проблемите на второто по големина енергийно дружество, но се изключва приватизация на дялове от него. 

Според Теменужка Петкова има няколко причини за влошеното финансово състояние на компанията:

ТЕЦ "Марица-изток" 2 на практика остана едно от търговските дружества в т.нар. "държавна енергетика", което не можахме в рамките на тази една година да намерим начин да стабилизираме. Причините затова са комплексни. От една страна, знаете, че ТЕЦ "Марица-изток" 2 работи изцяло на свободния пазар, цените на електрическата енергия не само в България, но и в целия регион, в цяла Европа отиват надолу, това също оказва влияние върху приходите на ТЕЦ "Марица- изток" 2. От друга страна, високите разходи за емисии, които трябва да се извършват, за да може централата да работи, съгласно европейските изисквания в тази област.

Освен това ТЕЦ "Марица Изток -2", както и двете американски централи от комплекса, могат да останат без въглища през зимата. Тази опасност е съвсем реална, предупреди председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" Генчо Генчев. Основната причина е, че мините продават въглищата си под себестойност и няма достатъчно пари за инвестиционната си програма и ремонтните дейности. Генчо Генчев посочи , че досега загубите на мините са 19 милиона лева:

Но над 137 милиона по-малко ще постъпят в дружеството, което от своя страна дава една несигурност в добива на въглища и "Мини Марица-изток" няма да може да изпълнява това, което е предвидено да гарантира енергийната сигурност на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

„Марица-изток“ 3 – топлоелектрическа централа

Миньорите и работещите в минерално-суровинната индустрия отбелязват професионалния си празник

100 милиона лева дължи ТЕЦ "Марица-изток" 2 на мините от комплекса. Това става малко след като мините най-накрая дочакаха парите си от двете американски централи, на които пък не им се беше издължила НЕК. С тези новини посрещат днешния си празник миньорите..

публикувано на 18.08.16 в 11:21