Манолова предлага увеличаване на дохода, който не може да бъде запориран от ЧСИ

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Националният омбудсман Мая Манолова предлага законови промени, свързани с частното съдебно изпълнение. Тя смята, че трябва да бъдат намалени таксите за изпълнители и да бъде увеличен размерът на дохода, който не може да бъде запориран:

Ще настояваме длъжникът да има възможност да обжалва оценките на недвижимите имоти, които се изнасят на публична продан. Сега жалбите, които получаваме от хора, чиито имоти са продадени на безценица за жълти стотинки, са стотици.

От началото на годината при омбудсмана са постъпили 413 жалби срещу частни съдебни изпълнители. Част от тях са от кметове на общини, каза още Мая Манолова:

Децата в детските градини не ядат запорни съобщения. Чистотата не се поддържа с изпълнителен лист, ремонт не се прави с покана за доброволно плащане.

Тя предлага и промени, свързани с лихвата при студентското кредитиране:

Сега е седем процента, което си е стандартната лихва, от която се ползват всички граждани, но трябва да стане максимум три процента и половина или изобщо лихвите да отпаднат, защото тези кредити са сто процента гарантирани от държавата. Рискът на банките е минимален или по-точно изобщо не съществува - посочи националният омбудсман Мая Манолова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Манолова ще внесе в парламента предложения за ограничаване на правомощията на ЧСИ-тата

След множество жалби от граждани омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание пакет от предложения за ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнителни. Причините Манолова обясни във Варна: В момента работим по пакет от..

публикувано на 15.08.16 в 15:52