ЕК ще прецени нуждите на България за охрана на границите, преди да одобри още пари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия първо ще прецени какви са реалните нужди на България за охрана на границите, преди да одобри допълнителна финансова помощ. В момента в София текат технически дискусии между българските власти и европейски служители, уточни говорител на Комисията по повод заявената от премиера Бойко Борисов преди няколко дни нова сума.

Еврокомисията има готовност да действа в помощ на България за ефективното управление на външните граници, каза говорителят Маргаритис Схинас. Относно поисканите „незабавно“ 160 милиона евро от министър-председателя говорителят допълни:

Техническите разговори протичат в София и те ще установят какви са реалните нужни. Така ще се определи какво да бъде платено.

Схинас уточни, че формално искане от България за споменатата сума още не е получено и припомни, че тя вече е взела 12 милиона евро спешна помощ за бежанците, а за целия финансов период от фондовете за вътрешна сигурност за страната ни са заделени 91 милиона.

Имаме волята, имаме парите, но имаме и нашите правила, каза още Маргаритис Схинас.

От Постоянното представителство на България в Брюксел уточниха за БНР, че процедурата е от няколко етапа, преди да се стигне до формалното искане на средства за конкретни проекти. Очаква се първите проекти да бъдат изпратени утре.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!