Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще бъде постигнато споразумение за ограничаване на добива на важната енергийна суровина.

Снощи петролните фючърси се понижиха с близо 3 на сто, след като Саудитска Арабия и Иран - две от основните страни - членки на петролния картел, сякаш омаловажиха шансовете за постигане на предварителна сделка за ограничаване на производството в рамките на днешната неформална среща на ОПЕК. Ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол паднаха с 2,7% до 44,67 долара за барел, докато аналогичните фючърси на петрола сорт "Брент" - с 2,9% към 45,97 долара за барел.

Последва предпазлив ценови отскок, след като API изненада анализатори и инвеститори, отчитайки поредно намаляване на американските запаси на суров петрол за седмицата до 23-ти септември със 752 хиляди барела до 506,4 млн. барела при средни прогнози за тяхно нарастване с около 2,8 млн. барела.

Днес фючърсите на петрола сорт "Брент" поскъпват с 0,78% към 46,33 долара за барел, а на американския лек суров петрол - с 0,58% към 44,93 долара за барел. Търговията на ценната суровина обаче е доста нервна и без ясна посока на движение, тъй като пазарните участници са в напрегнато очакване на неформалната среща на членовете на ОПЕК, която се очаква да стартира около 17:00 ч. От началото на седмицата насам представителите на картела и водещи производителки извън ОПЕК като Русия провеждаха дискусии в кулоарите на тридневния Международния енергиен форум, който се провежда в Алжир и трябва да приключи днес.

Въпреки серията изказвания в подкрепа на идеята за ограничаване на петролното производство, оставащите солидни разногласия най-вече между Иран и Саудитска Арабия сякаш не предполагат, че днешната неформална среща на ОПЕК ще приключи с някакви предварителни договорки, които биха били добра основна за споразумение на предстоящото на 30-ти ноември официално заседание на картела във Виена.

Участниците на пазарите на суровини ще следят с повишено внимание и данните на Енергийната информационна агенция (EIA) за седмичните петролни запаси в САЩ (от 17:30 ч.) и дали те ще потвърдят изненадващи резултати от аналогичното проучване на API.