ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Петролът нарасна с 6% след първото от 8 години насам споразумение на картела за ограничаване на производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица анализатори и инвеститори предполагат, че постигането на окончателно споразумение не изглежда чак толкова сигурно.

След шестчасова неофициална среща в алжирската столица, членове на организацията посочиха, че са постигнали разбирателство по този важен въпрос, но картелът отложи осъществяването на задачата за конкретния размер на съкращения на добивите за ноември.

По късна доба в сряда вечерта ОПЕК обяви, че ще бъде създадена специална комисия, която да определи точния размер на ограничаване на производството за всяка страна-членка, като окончателното решение ще бъде взето на следващото редовно заседание на 30-и ноември във Виена.

Картелът предложи намаляване на съвкупното си производство до 32,5 млн. – 33,0 млн. барела на ден спрямо 33,24 млн. барела на ден по последните данни за август. Това означава, че окончателното споразумение може да включва съкращаване на ежедневния добив с между 200 хиляди до 700 хиляди барела.

Ако обаче ОПЕК намалява производството си само с 200 хиляди до около 33 млн. барела на ден, това не би било достатъчно, за да сведе добивите до нива, съответстващи на очакваното търсене през втората половина на 2017 година, според данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Но според същите изчисления на МАЕ, ако картелът ограничи производството си със 700 хиляди барела на ден до около 32,5 млн. барела ежедневно, проблемът с пренасищането на петролния пазар може да изчезне още до края на настоящата година. Това от своя страна би довело до намаляване на световните петролни запаси и респективно до увеличение на цените на "черното злато".

Изненадващото за мнозина постигнато съгласие за необходимостта от намаляване на производството е първото от осем години насам, след като за последно ОПЕК се споразумя да ограничи петролния си добив през 2008 година в отговор на стартиралата тогава глобална финансова и икономическа криза.

Картелът също така посочи, че Иран, Либия и Нигерия ще се третират по-различно от останалите страни - членки при определяне на новите по-ниски петролни квоти, но без да уточни точно как. След постигането в края на ноември на окончателно споразумение за конкретния размер на ограничаване на производството, ОПЕК ще проведе консултации и със страните - производителки извън картела и по-специално с Русия.

Перспективите за съкращаване на производството от страна на ОПЕК провокират солиден ръст на петролните цени, като фючърсите на петрола сорт "брент" нараснаха в края на търговията в сряда с близо 6% към двуседмичен връх от 48,96 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол се повишиха с около 5,5% до 47,45 долара за барел – най-високо ниво от 8-и септември. През днешната търговия обаче има частично прибиране на печалби от "дълги" позиции, при което фючърсите на петрола сорт "брент" се понижават с 0,76% към 48,32 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол – с 0,4% към 46,86 долара за барел.

Анализатори на Goldman Sachs заявиха, че ако ОПЕК действително намали своето производство на 30-и ноември, това може да оскъпи петрола със 7 до 10 долара през първата половина на 2017 година. Според техни последни прогнози (пред споразумението на картела), средната цена на американския лек суров петрол за 2017 година ще бъде около 53 долара за барел. Други анализатори също предполагат, че при действително съкращаване на добивите от страна на ОПЕК, прогнозните цени на петрола за следващата година ще бъдат завишени с около 5 долара за барел, но на този етап изглежда малко вероятно те да надхвърлят 60 долара за барел.

Инвеститорите на европейските пазари на акции приветстват постигнатото изненадващо принципно съгласие на ОПЕК за ограничаване на производствените квоти, като основните фондови индекси нарастват с около и над 1% в началото на днешната търговия.