Плевнелиев: За пет години изминахме пътя от "Големия шлем" до приоритети като иновации и енергийна ефективност

Снимка: БГНЕС

За пет години България измина пътя от "Големия шлем" с три руски проекта до приоритети като иновации и енергийна ефективност. Това посочи президентът Росен Плевнелиев при откриването на годишната конференция на глобалния предприемачески мониторинг. 

Проектът оценява предприемаческата дейност и изследва характеристиките в икономиката на над 100 държави. Софтуерната индустрия у нас създава 1,8% от брутния вътрешен продукт и дава работа на над 17 500 специалисти, каза държавният глава:
Броят на заетите расте с всяка година с хиляди, оборотите растат с минимум десет процента на година и това ще продължи да бъде така, но има едно голямо условие, тези компании имат нужда от човешки капитал, те имат нужда от образовани млади хора и държавата, за да подкрепи растежа и иновационната система, да подкрепи предприемаческата култура в България, трябва да адресира именно това. Радвам се и се гордея, че през тези пет години изминахме пътя от "Големия шлем" с три руски проекта до няколко смислени приоритета за България - иновации, дуална система на образование, иновационни екосистеми, енергийна ефективност

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!