Когато обществото плаща

Снимка: БГНЕС

В България 312 души са осъдени за т. нар. "корупционни престъпления". Тринадесет от тях са в затвора – единадесет за дребни подкупи. Един е полицай, лежи за 200 лв. Останалите са глоби, пробации и условни присъди. Тези единадесет души представляват 0,15 % от всичките затворници у нас.
България и според евродокладите е водеща по корупция. Доверието в българския съд и прокуратура е под 10 %. Т.е. най- ниско в институциите. После идва парламентът.
Чл. 302 от Наказателния кодекс предвижда, че за подкуп в особено големи размери наказанието е лишаване от свобода от 10 до 30 години, глоба до 30 000 лв., че и конфискация на имущество. Този текст е от 2002 година. По него в затвора не е влязъл нито един високопоставен магистрат или политик. При наглото, навирано в очите ни, преходно богатство на новите чорбаджии. Преходно поради прехода.
В затвора и сега няма нито един осъден за длъжностни престъпления, купуване на гласове и търговия с влияние. А там се позволява и използване на специални разузнавателни средства. И какво от това. Както се казва, важното е изборите и да не приличат на вот за генерален секретар на ООН-то.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!