"За живот без тютютнев дим" предлага да се забрани рекламата на цигари на билбордове

Снимка: БГНЕС

Коалицията "За живот без тютютнев дим" настоява заведенията да бъдат затваряни за 6 месеца, ако в тях бъде повторно нарушена забраната за пушене. Тези промени би трябвало да бъдат вписани в Закона за здравето. Според коалицията сегашните глоби не са достатъчни.

От коалицията " За живот без тютюнев дим" предлагат промяна и в закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия като се забрани рекламата на цигари на билбордове на улицата, а също да се ограничи и поставянето на тютюневи изделия на видни места в обектите за продажба. Позицията на доктор Гергана Гешанова:

Рекламата, може би не, действа толкова много на старите заклети пушачи, които са го решили така да живеят, но за младите хора, за децата, които вървят по улицата и виждат тези привлекателни образи, ако това нещо изчезне ще бъде много хубаво за тях
.

Доктор Маша Гаврилова
:

Да бъде забранено излагането на тютюневите изделия в местата за продажба, както рафтове, стелажи, примерно зад касиери или на открити места с доста големи площи или пък на витрините на будките.

Друга идея е да се забрани и спонсорирането от лица, чийто основен предмет на дейност е производството или търговията с тютюн, тютюневи и свързани с тях изделия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!