Бюджетната комисия в парламента гледа промените в данъчните закони

Елеонора Негулова: Бизнесът няма да успее да изпълни изискването за изцяло електронно подаване на данъчни декларации

| обновено на 12.10.16 в 09:25

Промените в данъчните закони ще бъдат разгледани от бюджетната комисия в парламента. Вчера правителството ги прие "на подпис" – т.е. без да минат през редовно заседание на кабинета.

Ако бъдат одобрени предложените текстове, от догодина бизнесът ще трябва да подава данъчните си декларации само по електронен път. Задължението за гражданите ще влезе в сила от 2018 година.

От следващата година ще може да използваме 1% отстъпка от данъчната основа, ако получаваме приходите си изцяло по банков път и правим поне 80% от харчовете си безкасово. Намалението ще може да е до 500 лева от данъчната основа. Също така от догодина наследниците на починал ще имат задължение да подават данъчна декларация и да доплатят данъка му, ако той не е удържан авансово. В законопроекта са разписани различни срокове, в които близките могат да коригират подадените данни, ако установят на по-късен етап допълнителни обстоятелства.

Очаквано догодина ще продължи поскъпването на цигарите, защото акцизът върху тютюневите изделия ще продължи да расте. Заради промяната на формулата средните цигари ще поскъпнат с около 15 стотинки, докато по-луксозните марки – с 10 стотинки.

Елеонора НегуловаБизнесът няма да успее да изпълни изискването за изцяло електронно подаване на данъчни декларации от догодина, заяви в предаването "Преди всички" председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес Елеонора Негулова. Това е едно от предложенията за промени в данъчното законодателство, което ще бъде обсъдено по-късно в бюджетната комисия в парламента.

Малките предприятия ще имат нужда от половин до една година преходен период, за да изпълнят подобна мярка, коментира Негулова:
Примерно самонаети или земеделски производители, или фамилни бизнеси, които не са във високите технологии, трудно ползват електронните услуги.

Да не говорим, че технологичната обезпеченост с различни компютри, софтуеъри и т.н. е другият проблем за малкият бизнес,
подчерта председателят на Сдружението.

Според Елеонора Негулова, наследниците на починал човек практически няма как да установят доходите му, за да ги декларират и да платят данъка върху тях, ако той не е предварително авансово удържан:
Това е абсолютно нелепо предложение – да декларираш нещо е един акт, в който ти поемаш, включително и наказателна отговорност, т.е. ти не можеш да декларираш нещо за трето лице, което всъщност не знаеш какво е предприемало в рамките на своя живот.

Подробности можете да чуете в интервюто на Марта Малденова с Елеонора Негулова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!